S počítačem bez myši a klávesnice - Jaroň, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2010)
V této bakalářské práci jsou popsány návrhy způsobů, jakými lze ovládat počítač bez myši a klávesnice, pouhým pohybem ruky, a uživatelských rozhraní. Dále je zde popsána teorie nástrojů použitých k vytvoření experimentálních aplikací, které simulují navržená rozhraní. A celý vývojový cyklus od analýzy problému, specifikace a implementace, až k testování vytvořené aplikace. Výsledek této práce je rozhraní, které dokáže rozpoznat osm různých pohybů ruky a použít je jako vstup do systému.

In this Bachelor thesis are described suggestions of ways you can control the computer without a mouse and keyboard, just motion of hand, and user interfaces. Then there is the theory describes tools used to develop experimental applications that simulate the proposed interface. And the entire development cycle from problem analysis, specification and implementation, to testing of final application. The result of this work is the interface, that can recognize eight different hand movements and use them as input to the system.
Mouse-Less Keyboard-Less Human-Computer Interaction
Keywords: detekce barvy kůže; optický tok; Skryté Markovovy modely; skin color detection; optical flow; Hidden Markov Models