Aplikace inteligentních řídících prvků v moderní elektroinstalaci - Dokoupil, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Bakalářská práce se zabývá problematikou inteligentní elektroinstalace jako takové, přičemž uvádí její přednosti před klasickou elektroinstalaci. Značná pozornost je věnována nejvíce používanému a rozšířenému standardu KNX/EIB. V úvodu je popsán princip funkce systému, jeho základní části, topologie a možnosti řízení a vizualizace. Druhá část práce pojednává o možnostech energetických úspor při inteligentním řízení, které lze tímto systémem realizovat, zejména pak řízení osvětlení a topení. Na závěr se nachází návrh elektroinstalace rodinného domu, postavený na prvcích systému KNX/EIB. Na tomto příkladu je uvedeno porovnání s konvenční (klasickou) elektroinstalací. Oba návrhy jsou realizovány pomocí software Astra.

This bachelor thesis deals with the field of intelligent wiring and presents its advantages in comparison with a classic electroinstalation. A special attention is devoted to the most widely used and expanded standard sof opened systems KNX/EIB. In the first part, an explanation of the way the inteligent wiring works, its main parts, topology and possibilities of control and visualization is provided. In the second part, the work is dedicated to presenting an energy savings, mainly in ligthening and heating, which are possible to achieve by using inteligent wiring, Finally, there is a project electroinstalation in a family house, which is built on the elements of the KNX/EIB system. There is also a comparison with the classic (conventional) wiring. Both projects are implemented by Astra software.
Aplication of inteligent control elements in modern electrical instalaton
Keywords: inteligentní elektroinstalace; systém; prvky; software; aktor; senzor; topologie; vizualizace; intelligent wiring; system; software; actuator; sensor; topology; visualization