Vysoce entropické slitiny Cantorova typu zpevněné disperzí nitridů - Havlíček, Štěpán-Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Vysoce-entropické slitiny (HEA – High Entropy Alloy) představují třídu konstrukčních materiálů založených na mísení pěti a více prvků v přibližně ekvi-atomárních poměrech. I přes neujasněnost jejich budoucího použití, představují HEA výrazně novou skupinu konstrukčních materiálů, kterým je v současné době věnována velká pozornost. Jednofá-zové HEA pevnostně selhávají při použití za zvýšených teplot. Zlepšení jejich vysokotep-lotní odolnosti bylo dosaženo vnesením disperze oxidů Al2O3 a Y2O3. Pro generalizaci pozitivního vlivu disperzí na mechanické vlastnosti za zvýšených teplot byly zvoleny čás-tice podobného charakteru. Jednalo se o disperzní částice nitridů: tvrdostně nekompatibil-ních AlN a tvrdostně kompatibilních BN. Částice byly rovnoměrně distribuovány uvnitř slitin pomocí mechanického legování a zhutněny metodou SPS (Spark Plasma Sintering). Nová konstrukční slitina dosáhla hustoty vyšší jak 96,5 % a přinesla přírůstek meze kluzu za laboratorní teploty až o 67 % a o 40 % za zvýšené teploty, při zachování homogenní distribuce vstupních prášku.

High Entropy Alloy (HEA) is a class of construction steels based on the mixing of five or more elements in approximately equimolar ratios. Despite the ambiguity of their future use, HEAs represent a significantly new group of construction materials that are currently receiving a great deal of attention. Single-phase HEAs fail when used at elevated tempera-tures. The improvement of their high-temperature resistance was achieved by introducing a dispersion of oxides Al2O3 and Y2O3. To generalize the positive effect of dispersions on the mechanical properties at elevated temperatures, particles of a similar nature were cho-sen. These were dispersed particles of nitrides: hardness-incompatible AlN and hardness-compatible BN. The particles were evenly distributed inside the alloys by mechanical al-loying and compacted by SPS (Spark Plasma Sintering). The new structural alloy reached a density higher than 96.5 % and brought an increase in yield strength at room tempera-ture of up to 67 % and 40 % at elevated temperatures, while maintaining a homogeneous distribution of input powders.
Nitride dispersion strengthened Cantor´s high entropy alloys
Keywords: Vysoce-entropická slitina; CoCrFeMnNi; středně-entropická slitina; CoCrNi; nitridická disperze; AlN; BN; zpevnění pomocí částic; mechanické legování; Spark Plasma Sinte-ring.; High entropy alloy; CoCrFeMnNi; Medium entropy alloy; CoCrNi; nitride dispersion; dispersion strengthening; AlN; BN; particle hardening; Mechanical alloying; Spark Plas-ma Sintering.