Biosenzory na bázi modifikovaných TiO2 nanočástic - Valkovičová, Jiřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Práce je zaměřena na výrobu deponovaných kvantových teček z oxidu titaničitého za použití nanoporézní masky. Zabývá se zejména jejich luminiscenčními (fluorescenčními) vlastnostmi, díky kterým jsou vhodným základem biosenzoru určeného pro optickou detekci DNA. Dále je v práci uveden postup modifikace povrchu kvantových teček oxidu titaničitého zlatem přes nanoporézní masku metodou elektrochemické depozice a následnou funkcionalizaci povrchu oligonukleotidem. V případě přítomnosti nukleové kyseliny tato funkciolanlizace zaručuje její navázání na oligonukleotid pomocí hybridizace. Celý systém biosenzoru (QDs TiO2 upravené zlatem) je určen pro rychlou optickou diagnostiku virových onemocnění.

The work is focused on quantum dots (QDs) array fabrication from titanium dioxide using template based non-lithographic method and their luminescence (fluorescence) properties study. The paper describes TiO2 QDs surface modification with gold using suitable template technique and subsequent functionalization of gold modified QDs surface via oligonucleotides. This functinalization step provides a suitable base for subsequent hybridization reaction with detected nucleic acid. The system of biosensor (TiO2 QDs modified with gold and biomolecules) is designed for rapid optical diagnosis of viral diseases.
Biosensors based on modified TiO2 nanoparticles
Keywords: Kvantové tečky; oxid titaničitý; fluorescence kvantových teček; modifikace kvantových teček zlatem; elektrochemická depozice; detekce nukleových kyselin; Quantum dots; titanum dioxide; optical properties of quantum dots; gold surface modification of titanum dioxide quantum dots; electrochemical deposition; detection of nucleic acids