Návrh a implementace řídícího programu pro CNC obráběcí stroj prostřednictvím B&R Automation - Vavrík, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Cílem diplomové práce je robotizace konvenční frézky na CNC frézku s použitím programovatelného logického automatu. V teoretické části diplomové práce je uveden popis obráběcích strojů a průmyslu 4.0, přehled společností Optimum Maschinen a B&R Automation včetně produktů a popis programovacího jazyku G-kód. Na začátku praktické části je popsán vybraný hardware, jeho zapojení a odladění motorů. Dále je v praktické části vysvětlen způsob ovládání motorů a zpracování CNC programů v G-kódu. Následující kapitoly pojednávají o vytvoření průmyslové vizualizace pro ovládání stroje a digitálního dvojčete pro testovací účely. Závěr práce popisuje zhodnocení výsledků a udává možnosti pro budoucí rozšiřování stroje a jeho implementaci do automatizované buňky ve smyslu průmyslu 4.0.

The aim of the diploma thesis is the robotization of a conventional milling machine to a CNC milling machine using a programmable logic controller. The theoretical part of the thesis contains a description of machine tools and industry 4.0, an overview of Optimum Maschinen and B&R Automation companies, including products, and a description of the G code programming language. At the beginning of the practical part, the selected hardware, its connection and tuning of motors are described. Furthermore, the practical part explains the method of motor control and processing of CNC programs in G code. The following chapters discuss the creation of industrial visualizations for machine control and digital twin for testing purposes. The conclusion describes the evaluation of the results and indicates the possibilities for future expansion of the machine and its implementation in an automated cell in the sense of industry 4.0.
Design and implementation of control program for CNC machine via B&R Automation
Keywords: Robotizace frézky; CNC frézka; B+R Automatizace; Automation Studio; Scene Viewer; mappView; krokové motory; průmyslová vizualizace; digitální dvojče; dekodér G-kódu; interpret G-kódu; Milling machine robotization; CNC milling machine; B&R Automation; Automation Studio; Scene Viewer; mappView; stepper motors; industrial visualization; digital twin; G-code decoder; G-code interpreter