Klasifikace přenosových kanálů na základě analýzy řečového signálu - Báňa, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Práce zkoumá vliv charakteristických vlastností přenosového kanálu VoIP na řečové parametry. V práci je hledán způsob emulace vlastností vybraného přenosového kanálu VoIP a vytvořeno emulační síťové prostředí. Ve vývojovém prostředí Matlab je vytvořeno několik skriptů sloužících k úpravě a automatickému rozdělení souvislé nahrávky na dílčí části shodné se originálními promluvami, před průchodem přenosovým kanálem. Jsou vytvořeny databáze řečových nahrávek ovlivněných vybranými parametry - jitter, šířka pásma, ztráty. V rámci těchto databází jsou hledány příznaky, na kterých se nejvíce projevují parametry přenosového kanálu. Pomocí korelace jsou vybrány příznaky, které jsou nejvhodnější k automatizovanému určení úrovně charakteristických vlastností přenosového kanálu jako je jitter, ztráty a šířka pásma.

The thesis examines the impact of VoIP transmission channel characteristics on speech parameters. It seeks ways of emulating properties of a selected VoIP transmission channel and creating a network emulation environment. Several scripts have been created in the Matlab development environment and used to modify and divide a continuous recording into parts identical to the original speeches, before passing through the transmission channel. Subsequently a database of speech recordings is created, as affected by selected characteristics - jitter, bandwidth, loss. Within these databases, symptoms are sought as the most evident characteristics of the transmission channel. Using correlation, symptoms are selected that are best suited for automated determination of the properties of transmission channel characteristics such as jitter, loss and bandwidth.
Classification of transmission channels based on speech signal analysis
Keywords: Řečový příznak; VoIP; přenosový kanál; emulace sítě WAN; jitter; šířka pásma; ztráty.; Speech parameter; VoIP; transmission channel; WAN network emulation; jitter; bandwidth; loss.