Analýza šumu digitálních kamer - Weszter, Juraj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Na fotografiách vytvorených digitálnymi kamerami je prítomný nežiadúci šum ako nerovnomernosť v intenzite obrazu medzi obrazovými bodmi. V práci sú po predstavení problematiky spracovania digitálneho obrazu opísané hlavné zdroje tohto šumu a stochastickými metódami sú analyzované obrazové dáta z vybraných zariadení. Na záver je stručne prezentovaný softvér realizujúci použité metódy v prostredí C#.

In pictures taken with digital cameras, undesirable noise in the form of pixel-to-pixel image intensity variance is present. This thesis, after an introduction to digital image processing, describes the main sources of such noise and subsequently analyses image data recovered from selected camera devices via stochastic methods. Ultimately, a C# software implementing the portrayed methods is briefly presented.
Digital camera noise analysis
Keywords: Analýza šumu; zdroje šumu; digitálna kamera; digitálny obraz; CCD; CMOS; Noise analyis; noise sources; digital camera; digital image; CCD; CMOS