Měření parametrů GNSS přijímačů - Beneš, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Cílem této práce je realizace metodiky vhodné ke stanovení statických a dynamických parametrů GNSS přijímačů. Práce začíná rešerší GNSS, především možnostmi vyhodnocení pozice a přidruženými nejistotami. Následující kapitola obsahuje rešerši GNSS přijímačů, datových toků a možností vyhodnocení parametrů měření. Souhrn získaných znalostí je poté využit k rozvržení měření, realizaci experimentu a metrik vyhodnocení. Zvolená hlavní vyhodnocující metrika je váhovaný histogram odchylek s rozšířenou informací. Aplikace této metriky na měření GNSS přijímačů rozšíří informaci o přesnosti přijímačů na celý obor hodnot přesnosti měření. Tato metrika také podává doplňující statistické informace o průběhu měření.

Goal of this thesis is to propose and realize a viable method to determine static a dynamic parameters of GNSS receivers. Thesis begins with research of GNSS, foremostly determining position and associated uncertainties of measurement. Following chapter contains research of GNSS receivers, data flow and methods of evaluating parameters of such measurements. Summary of obtained information is then used to schedule measurements, assemble experiment and create evaluating metrics. Main selected evaluating metric is weighted histogram of deviations with extended information. Aplication of proposed metrics onto measurements of GNSS receivers augments available information of GNSS receiver accuracy for whole range of values. This metrics also supplies additional statistical information about course of measurement.
Measurement of GNSS receiver parameters
Keywords: GNSS; Real Time Kinematics; Přesnost; Preciznost; Správnost; Váhovaný histogram; DOP; GNSS; Real Time Kinematics; Accuracy; Precision; Trueness; Weighted Histogram; DOP