Analýza plynných produktů výboje v atmosféře podobné atmosféře měsíce Titanu - Jančíková, Kristýna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2017)
Podstatou bakalářské práce bylo zkoumat plazmochemické procesy iniciované elektrickými výboji v atmosféře měsíce Titanu, což je největší měsíc planety Saturn. Právě tento měsíc se v celém solárním systému, i přes velké teplotní rozdíly a další podmínky životního prostředí, nejvíce podobá svými rysy zmrzlé planetě Zemi před miliardami let. V té době totiž do atmosféry Země ještě nepronikl kyslík. Objevení vysokomolárních látek v horních vrstvách atmosféry způsobilo z pohledu astrobiologie velký zájem o planetu Titan. V atmosféře bohaté na složky dusíku, uhlíku a vodíku se tvoří organické aerosoly, které mohou být zdrojem prebiotických molekul.

This bachelor thesis is focused on plasma-chemical processes which are initiated by electrical discharges in the atmosphere of Titan, that is the Saturn's biggest moon. Although Titan has large temperature differences and different environmental conditions, it is still the most similar planetary body to Earth. Titan reflects what Earth would have been like billions of years ago when it was still a frozen planet and before there was oxygen in the Earth's atmosphere Discovery of weight molecules in upper atmosphere of Titan caused a great astrobiological interest. This was due to its atmosphere being rich in nitrogen, carbon and hydrogen which could be the source of organic aerosols that in turn could lead to being the source of prebiotic molecules.
Analysis of discharge gas phase products in Titan like atmosphere
Keywords: Atmosféra Titanu; infračervená spektrometrie s Fourierovou transformací; plynová chromatografie s hmotnostní detekcí.; Atmosphere of Titan; Fourier transform infrared spectroscopy; gas chromatography/mass spektrometry.