Technický návrh alternativy malé vodní elektrárny Ejpovice - Mitrega, Stanislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2021)
Hlavním cílem bakalářské práce je provedení nového návrhu malé vodní elektrárny Ejpovice s beztlakovo-tlakovou derivací. Beztlaková část přivaděče zahrnuje návrh jezu, propustku a přívodního koryta. Tlaková část je tvořena vtokovým objektem a využívá stávající tunel pro převedení vody k turbíně. Předmětné posouzení uvažuje dvě varianty dopravy vody k elektrárně. V první variantě voda proudí přímo tunelem, přičemž ve druhé variantě je do tunelu instalováno sklolaminátové potrubí a tunel zůstává nezatopen. Práce rozebírá všechny dostupné podklady, následně je popsána lokalita a stávající stav území. Dále je prezentován nový návrh všech stavebních objektů a technologických zařízení. Je také podrobně popsán způsob sanace tunelu a závěrem práce je provedena ekonomická analýza obou řešení. Ačkoliv alternativní řešení nevyžaduje náročné sanace tunelu, vychází doba návratnosti projektu oproti variantě se zatopeným tunelem výrazně delší, a tak bych doporučil řešení dle první varianty.

The main purpose of this bachelor’s thesis is a new design of a small hydroelectric power plant Ejpovice with non-pressure and pressure derivation. The non-pressure part of a waterway includes design of a weir, culvert and an inlet channel. The pressure part of a waterway includes an intake object and an original tunnel. The design review includes two variants of a waterway. In the first variant water is running straight through the tunnel. The second variant is considering with a glass reinforced pipe that will be installed in the tunnel so the tunnel won’t be flooded. At first the thesis analyses all the sources for the preparation of a design and discribes an area of interest. Below the thesis presents a design of all the new building objects and technological equipments. Detailed restoration of the tunnel is also described. In conclusion of the thesis, there are calculations of a power generation and an economic analysis of both variants. The payback period of the second variant is significantly longer than the period of the first variant although an alternative design doesn’t require a comlicated restoration of the tunnel. On the basis of this fact I recommend to implement the first design.
Technical design of an alternative to the small hydropower plant Ejpovice
Keywords: malá vodní elektrárna; tunel; Kaplanova turbína; výroba energie; ekonomická analýza; small hydroelectric power plant; tunnel; Kaplan turbine; power generation; economic analysis