Zdroje elektrického proudu v automobilu - Soukup, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Tato práce se zabývá studiem automobilových alternátorů a jejich teoretickou analýzou. Najdeme zde výčet ztrát vznikajících v alternátoru, způsob jejich vzniku a rovněž způsob jejich snižování. Snížení ztrát je jedním z aspektů inovace vedoucí ke zvýšení celkové účinnosti automobilového alternátoru. Proto je v této práci proveden návrh jednotlivých směrů inovací a následné ověření pomocí programu Maxwell – RMxprt.

This work deals with the study of automotive alternators and their theoretical analysis. We can find there a listing of losses arising from the alternator, explanation of their formation and also the way of their reduction. Losses reduction is one of the aspects of innovation leading to increase in overall efficiency of the automotive alternator. Therefore a design of particular ways of innovation is made in this work and subsequently the design is verificated using Maxwell - RMxprt.
Power supply in an automobile
Keywords: alternátor s drápkovým rotorem; analýza ztrát; automobilový alternátor; elektrický výkon; inovace alternátoru; RMxprt; snižování ztrát; účinnost; ztráty; alternator inovation; automotive alternator; claw-pole alternator; efficiency; electric power; losses; losses analysis; losses reduction; RMxprt