Genetické algoritmy – Multi-core CPU implementace - Studnička, Vladimír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Cílem diplomové práce je vytvořit co možná nejuniverzálnější knihovnu pro genetické algoritmy v jazyce C++, s určitým počtem implementovaných univerzálních operátorů a následně vytvořenou knihovnu otestovat na příkladech. Musí být implementována podpora více-jádrových procesorů pomocí OpenMP. Knihovna bude testována celkově na třech příkladech. První dva příklady jsou matematické funkce, které se používají právě k testování genetických algoritmů. Dalším testovacím příkladem je problém rozložení n-dam na šachovnici, aby se vzájemně neohrožovali. Nakonec se pokusíme pomocí navrhnutých algoritmů zjistit řešení puzzle s názvem Eternity II, za jehož vyřešení je vypsána odměna 2 milióny dolarů.

his diploma thesis deals with creating the most universal library of genetic algorithms in C++, as much as possible, implemented with the certain number of universal operators, and then with testing created library on some examples. Library must support multi-core processors, implementation will be done over OpenMP. The library will be tested on three examples in all. The first two examples are mathematical functions, that are used just for genetic algorithms testing. Last problem for test is N-Queens problem. Finally we will use genetic algorithms to try find solution for Eternity II puzzle, there is declared a 2 million bounty for full solution.
Genetic Algorithms - Multi-core CPU Implementation
Keywords: Genetický algoritmus; hodnotící funkce; metody výběru; křížení; mutace; migrace; znovuvložení; populace; jedinec; chromozóm; minimum funkce; n-dam; Eternity II; OpenMP.; Genetic algorithm; fitness function; selection; crossover; mutation; migration; reinsertion; population; individual; chromosome; function minimum; N-Queens; Eternity II; OpenMP.