Design kabiny speciálního zásahového vozidla - Finsterle, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Návrh kabiny zásahového vozu na základu z výrobní řady T815-7 automobilky Tatra, a.s. ukazuje možnou cestu pro tvarování vozů spadajících do speciálních kategorií. Návrh respektuje současnou produkci automobilky, přitom by měl působit osobitým a jedinečným výrazem. Konkrétně je zpracován typ letištního zásahového speciálního vozidla s ohledem na univerzálnost. Použitelnost navrženého vozidla by tak měla splňovat požadavky pro celé spektrum zásahových vozů. Tato diplomová práce řeší návrh komplexně. Vypracováno je proto také tvarování nástavby pro ujasnění veškerých vazeb a souvislostí.

The operational vehicle cabin design on the basis of T815-7 Tatra chassis shows possible way how the modern special category vehicle could look like. The design proposal corresponds with current factory production and at the same time brings new individual and unique look. The airport fire fighting special was worked up to be the most universal. The vehicle should fulfil the whole spectrum of the requirements which will be put on it. This diploma thesis solves the design as a complex. Therefore, the whole body was designed to show all the constraints and sequences.
Design of the cab of rescue truck
Keywords: zásahový automobil; hasičský vůz; letištní speciál; Tatra; T815-7; CAS; nákladní automobil; design; airport; fire fighting; special; rescue truck; Tatra; T815-7; pumping appliance