Využití řízeného naplyňování slitin Al-Si při tlakovém lití - Jankes, Erik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá možností, řízeného naplyňování slitin Al-Si při odlévání v tlakové slévárně. K naplyňování taveniny bylo použito rotační odplyňovací zařízení a jako médium plyn 20 % H2 v N2. Odlitky byly odlity vysokotlakým licím zařízením. Cílem tohoto výzkumu je srovnání vnitřních vad (zejména staženin) u kusů vyrobených z odplyněné a naplyněné taveniny.

This master thesis will cover the possibility of using directed gassing of Al-Si alloys in a high pressure die casting foundry. As a control gas, rotary degasser with gaseous 20 % H2 in N2 as a medium was used. Castings were casted via high pressure die casting machine. The aim of this research is to compare internal defect such as porosity or shrinkage of a casts made from degassed and control gassed melt.
Use of controlled gassing of Al-Si alloys during die casting
Keywords: naplyňování; vodík; slitiny hliníku; staženiny; porezita; vysokotlaké lití; controlled gassing; hydrogen; aluminium alloys; shrinkage; porosity; high pressure die casting