Ruční práce při výrobě posuvných bran - Hlava, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Navzdory rostoucí automatizaci zůstává ruční práce nedílnou součástí strojírenské výroby, zejména v zakázkové produkci, kde je nutné kombinovat ruční a strojní operace. Ukázkovým příkladem je výroba samonosné posuvné brány, která slouží jako součást funkčního oplocení rodinného domu a jejíž realizace vyžaduje součinnost několika strojírenských procesů. Bakalářská práce se zabývá rozborem jednotlivých kroků výroby brány o celkové délce 9000 mm a výšce 1500 mm. K výrobě rámu byla zvolena konstrukční ocel S235JR s následnou povrchovou úpravou v podobě žárového zinkování a lakování v odstínu RAL 7016. Výplň je tvořena hliníkovou slitinou EN AW – 6060 T66 a pohyb brány je zajištěn samonosnou sadou Cantilever ME 8.0. Dále je zahrnuta volba strojního vybavení, nástrojů, ručního nářadí a měřidel. V technologickém postupu jsou podrobně popsány jednotlivé fáze výroby vedoucí až k finálnímu spojení rámu s výplní a pojezdovým profilem. Specificky je řešeno i spojení rámu a pojezdového profilu, které sice nepředstavuje nejúspornější variantu z hlediska ceny ani časové náročnosti provedení, avšak bylo zvoleno s ohledem na dlouhou životnost a minimalizaci budoucích servisních zásahů.

Despite the increasing automation of manufacturing, manual labor remains an integral part of mechanical engineering production, particularly in custom manufacturing, where it is often necessary to combine manual and machine operations. A representative example is the production of a cantilever sliding gate, serving as part of the fencing system of a residential property, whose realization requires the integration of several engineering processes. This bachelor’s thesis focuses on the analysis of individual steps involved in the production of a gate with a total length of 9000 mm and a height of 1500 mm. Structural steel S235JR was selected for the frame, with a surface treatment consisting of hot-dip galvanizing followed by coating in RAL 7016. The infill is made of aluminum alloy EN AW – 6060 T66, and the gate’s movement is ensured by the Cantilever ME 8.0 system. The thesis also includes the selection of machinery, tools, hand tools, and measuring instruments. The technological process describes each phase of production in detail, leading up to the final assembly of the frame with the infill and the guide profile. Special attention is given to the method of joining the frame and the guide profile, which, although not the most cost effective in terms of price and execution time, was chosen with regard to long – term durability and the minimization of future maintenance.
Manual work during production of rolling gates
Keywords: brána; S235JR; svařování; obrábění; ruční práce; technologický postup; gate; S235JR; welding; machining; manual work; technological process