Rest API pro dotazy nad sítí Bitcoin - Žigo, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
Táto bakalárska práca rieši problematiku spracovania transformovaných dát v sieti Bitcoin. Cieľom tejto práce je priblížiť fungovanie detailov v sieti kryptomeny Bitcoin a následne vytvoriť aplikáciu schopnú spracovávať a sprístupňovať historické, ako aj aktuálne dáta v sieti. Riešenie bolo zamerané na rýchlu synchronizáciu a schopnosť odpovedania na požiadavky v čo najkratšom čase. Problém bol implementovaný použitím NoSQL databázového systému Cassandra a stratégie importovania do databázy, kde niektoré údaje sú aktualizované až po vyžiadaní. Vytvorené riešenie je vo väčšine prípadov konkurencie schopné aktuálne dostupným nástrojom.

This bachelor's thesis solves issues of Bitcoin network transformed data processing. The main aim of this thesis is to describe the details of Bitcoin network cryptocurrency principles and subsequently create an application which is able to process and allow access to historical data as well as actual data in the network. The solution was focused on fast synchronization and the ability to respond to requests in the shortest possible time. The problem was implemented using the NoSQL database system Cassandra with database import strategy where some data fields are updated  only on request. Created solution is mostly able to compete with currently available tools.
Rest API for Bitcoin Network Querying
Keywords: Bitcoin; blockchain; blok; transakcia; ťažba bitcoinu; sieť bitcoinu; Bitcoin Core; Cassandra; NoSQL; databázový systém; Bitcoin; blockchain; block; transaction; bitcoin mining; bitcoin network; Bitcoin Core; Cassandra; NoSQL; database system