Studium sférické vady optické čočky - Fojtík, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Tato práce se zabývá teoretickým rozborem průchodu paprsků čočkami. Klade důraz na optické vady, zejména se zaměřuje na sférickou vadu čočky. Dále obsahuje sestavení měřicího pracoviště a postupu měření sférické aberace a hodnotí kvalitu různých čoček. Dále je vytvořen program pro simulaci sférické vady čočky.

This thesis deals with the theoretical analysis of rays passing through lenses. Emphasis on optical defects, particularly focusing on spherical aberration lenses. It also includes the preparation of a workplace and the measurement of spherical aberration and evaluate the quality of different lenses. Furthermore, a program for simulation of spherical aberration lens.
Study of spherical aberration
Keywords: Difrakce Optická čočka Sférická aberace; Diffraction optical lens spherical aberration