Detekce povrchových defektů kovových dílů pomocí neuronových sítí - Hadwiger, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato práce je zaměřená na problematiku detekci povrchových anomálií na kovových dílech. Cílem bylo implementovat různé architektury neuronových sítí s použitím metody CutPaste a poměřit jejich výsledky na třídách tří různých datových množin: MVTec AD, MPDD a MPDD2. Pro třídy objektů množiny MVTeC AD se ukázala jako nejpřesnější architektura ResNet-18 s přesností 84,45 AUROC, pro materiály to byla architektura EfficientNet s průměrnou přesností 87,22 AUROC. Pro množiny MPDD a MPDD2 byla naměřena jako nejpřesnější architektura ResNet50 s průměrnou přesností 88,64 a 61,10 AUROC. Podle naměřených hodnot je množina MPDD2 nejtěžší pro detekci anomálií.

The goal of this thesis is focused on surface anomaly detection on metal parts. The goal was to implement different neural network architectures using the method CutPaste and compare them on three different datasets: MVTec AD, MPDD, MPDD2. For the object classes of the dataset MVTec AD the most accurate architecture turned out to be ResNet-18 with average precision of 84,45 AUROC, for the materials it was the EfficientNet architecture with average precision of 87,22 AUROC. For the MPDD and MPDD2 datasets, the most accurate architecture was ResNet50 with average precision of 88,64 AUROC and 61,10 AUROC respectively. Based on the measure values, the most difficult dataset for anomaly detection turned out to be MPDD2.
Surface defect detection of metal parts based on neural networks
Keywords: automatizace; detekce anomálií; neuronové sítě; počítačové vidění; průmyslová kontrola kvality; automation; anomaly detection; neural networks; computer vision; industrial quality control