REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI - Martináková, Petra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽÍ Květná zahrada, která byla roku 1998 společně se zámkem a Podzámecku zahradou zapsána na listinu národního kulturního dědictví UNESCO vznikla ve 2.pol. 17.stol. Má dvě hlavní části, Květnici a Štěpnici. Hlavní vstup byl původně z kolonády a byl orientován na hlavní kompoziční ose. Dnes je tento vstup využívan jen vyjímečně, a hlavní vstup byl přesunut do prostoru čestného dvora. Předpolí zahrady tvoří tři části – Holandská a pomerančová zahrada na severu, prostor čestného dvora a jižní část, kde byla v minulosti bažantice, králičí kopeček a ptačí voliéra. Práce řeší funkční využití jednotlivých částí předpolí, jejich vzájemné propojení a návaznost na barokní zahradu. V prostoru Holandské a pomerančové zahrady je navržena restaurace, která tvoří dominantní prvek prostoru. Dále jsou zde navrženy výstavní prostory a edukační centrum, které se mají co nejvíce stát součástí zahrady. Vstupní objekt je rekonstruován tak, aby nabídl základní služby návštěvníkovi. V jižní části předpolí, v prostoru bývalé bažantice, je situováno zahradnické centrum. Celé předpolí uzavírá rekonstruovaná barokní voliéra. V místě mezi volierou a zahradním centrem je prostor pro volnočasové aktivity. Celým předpolím jako spojující prvek prochází komunikační koridor. Začíná na jihu u ptačí voliéry a končí vyhlídkovou restaurací na severu.

REVITALIZATION PROGRAM OF FLORAL GARDEN IN KROMERIZ Flower garden which was in 1998 together with the castle and garden Podzámecká named on list of national cultural heritage of UNESCO was established in 2.half of 17th century. It has two main parts, Květnice and Štěpnice. Main entry was originally from the colonnade and was focused on the main compositional axis. Today this entry is used only in exceptional circumstances and the main entrance has been moved to the area of the Honorary Auditors. The floral garden consist of three parts - Dutch and orange gardens in the north, an area of the Honorary Auditors and the southern part, where in the past were Bažantice, rabbit Hill and bird aviary. The work resolves functional use of the individual parts, their interconnection and continuity of baroque Garden. In the Dutch and orange garden is proposed restaurant which forms the dominant element of area. In addition there are proposed exhibition spaces and educational center which should be part of the gardens. Entry object is reconstructed so that it offers essential services for visitors. In the southern part where the Bažantice was in the past is situated gerdening center. The comlex is closed by the reconstructed baroque aviary. There is a scope for leisure activities in the space between Volire and gardening center. Communication corridor passes as a connecting element through the floral garden. It begins at the South at avian Volire and ends with a restaurant in the North.
Revitalization Program of Floral Garden in Kromeriz
Keywords: revitalizace; květná zahrada v Kroměříži; národní kulturní dědictví; novostavba v historickém prostředí; revitalization; Flower garden in Kroměříž; the national cultural heritage; new building in the historic environment