Návrh suché nádrže v lokalitě Jedovnice - Hala, Matěj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Obsah diplomové práce se zabývá návrhem suché nádrže v městyse Jedovnice nacházející se v okrese Blansko. Návrh je řešen s důrazem na protipovodňovou ochranu Jedovnic. V rámci práce byl nejdříve posouzen stávající stav bezejmenné vodoteče pro povodňové vlny Q20, Q50 a Q100. Toto ověření bylo provedeno ve vytvořeném numerickém 2D modelu v programu HEC-RAS 6.6. Na základě těchto výsledků byl vytvořen návrhový stav tří variant řešení suché nádrže. Účinnost jednotlivých variant byla ověřena taktéž v programu HEC-RAS 6.6 pro stejné povodňové vlny, jako stávající stav. Práce byla vytvořena na žádost projekční kanceláře AQUAPROCON, s.r.o. která poskytnula velkou část podkladů nezbytných pro návrh.

The content of the diploma thesis deals with the design of a dry reservoir in the town of Jedovnice located in the Blansko district. The design is solved with emphasis on flood protection of Jedovnice. The thesis first assessed the existing condition of the nameless watercourse for flood waves Q20, Q50 and Q100. This verification was carried out in the developed numerical 2D model in the HEC-RAS 6.6 software. The effectiveness of each alternative was also verified in HEC-RAS 6.6 for the same flood waves as the existing condition. The work was created at the request of the design office AQUAPROCON, s.r.o., which provided a large part of the documents necessary for the design
Design of a dry reservoir in the Jedovnice locality
Keywords: HEC-RAS 6.6; Suchá nádrž; protipovodňová ochrana; transformace povodňové vlny; vodoteč; HEC-RAS 6.6; dry reservoir; flood protection; flood wave transformation; watercourse