Umělecká škola v Brně - Vystrčilová, Kamila (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Následující bakalářská práce je zpracována na základě studie vytvořené v předmětu AG32. Tuto studii upravuje a rozvádí do stupně Dokumentace pro stavební povolení a Dokumentace pro provádění stavby. Tématem je Umělecká škola, která je situována v Brně na Kraví hoře, Veveří. Řešený pozemek se nachází na svahu kopce orientovaném na severovýchod s výhledem na město, což výrazně ovlivnilo návrh budovy. V blízkosti se nachází rozlehlý park, Hvězdárna a planetárium Brno, plavecký bazén a další plochy sportovišť i zahrádkářské kolonie, pod svahem stojí areál Fakulty stavební, VUT. Mým hlavním cílem bylo navrhnout uměleckou školu, která bude využívána obyvateli všech věkových skupin z Brna a okolí, převážně ale dětmi, studenty a mladými lidmi. Budova respektuje kontext dané lokality, svou formou i vzhledem reaguje na svažitý charakter terénu, je monumentální z pohledu z města, nepřevyšuje ale stávající zástavbu a nenarušuje tak panorama vrcholu Kraví hory. Můj návrh sestává ze tří vzájemně propojených objektů, jejichž fasády jsou od sebe materiálově odlišeny, stejně jako je odlišný jejich provoz, vzhled jednotlivých fasád tedy ideově představuje samotný účel každé z budov. Mezi dvěma hlavními budovami je vytvořen průchod rozšiřující se zespodu nahoru. Tento průchod tvoří veřejný prostor, který má účinně propojit nejfrekventovanější vstupy na pozemek (od ulice Rybkova směrem ke hvězdárně) a tím urychlit a zpříjemnit lidem cestu. Budova se tedy stává součástí parku aniž by jakkoli narušila jeho hlavní komunikace.

The following bachelor’s thesis is based on the study created in the subject AG32. The thesis further developed this study to the level of Building permit documentation and Documentation for execution of the project. The theme of the project is an Art school which is situated in Brno, Kraví hora, Veveří. The place of the design is on the hillside orientated to the north-east with the view all over the city, which significantly affected the whole design. Nerby the solved land is a big park, the Observatory and Planetarium in Brno, a swimming pool and other sports fields and also gardening, below the hill takes place the Faculty of Civil engineering of the Brno university of Technology. My main goal was a design of an art school, which will be used by the residents of all age groups from all over Brno and it’s surroundings, but mostly by children, students and other young people. The building respects the context of the locality, with it’s form and appearance which reacts on the sloping terrain. It is monumental from the city view, but doesn’t overtop the existing buildings and doesn’t disturb the panorama of the hill of Kraví hora. My design consists of three connected objects which facades have different materials that ideologicly depend on the purpouse of each building. Between the two main buildings there is a passage flaring up to the hill. This passage serves as a public space and it’s purpouse is to connect the most frequently used entrances to the land (from the Rybkova street to the observatory) and it makes the way faster and more pleasant for the people crossing the place. Thanks to this fact, the building is the part of the park without distorting the main communications of the place.
Art school in Brno
Keywords: Brno; Kraví hora; umělecká škola; vzdělání; kultura; galerie; železobeton; ocelová konstrukce; pohledový beton; skleněná fasáda; svažitý terén; plochá střecha; veřejný prostor; park; Brno; Kraví hora; art school; architecture; education; culture; gallery; reinforced concrete; steel construction; exposed concrete; glass facade; sloping terrain; flat roof; public space; park