Meta-analýza kostních nádorových lézí v páteřních CT snímcích s využitím konvolučních neuronových sítí - Nantl, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím konvolučních neuronových sítí při meta-analýze kostních nádorových lézí v CT obrazových datech. Teoretická část pojednává o anatomii a patologii kostní tkáně, strojovém učení, popisuje funkci konvolučních neuronových sítí a shrnuje vybrané existující počítačově podpůrné metody pro detekci kostních nádorových lézí v obratlech. V praktické části byly různé typy modelů využívající konvoluční neuronové sítě implementovány a sítě byly trénovány na dostupném augmentovaném datasetu. Nakonec byly výsledky jednotlivých typů modelů statisticky vyhodnoceny, srovnány s dostupnými publikacemi a toto vše je diskutováno.

This bachelor thesis deals with the use of convolutional neural networks in the meta-analysis of bone tumor lesions in CT image data. The theoretical part describes the anatomy and pathology of bone tissue, machine learning, discusses the functionality of convolutional neural networks and summarizes selected existing methods for computer-aided diagnosis of vertebra bone lesions. In the practical part, various types of models using convolutional neural networks were implemented and the networks were trained on an available augmented dataset. Finally, the results of various types of models were statistically evaluated, compared with available articles and discussed.
Meta-analysis of bone tumorous lesions in spinal CT data using convolutional neural networks
Keywords: CT; Konvoluční neuronové sítě; meta-analýza; metastázy; páteř; Convolutional neural networks; CT; meta-analysis; metastases; spine