Modelování a identifikace hydraulického posilovače řízení osobního automobilu - Pavelec, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato práce se zabývá identifikací a modelováním elektrohydraulického posilovače řízení os. automobilu. První část práce je rešeršní. Pojednává o třech způsobech realizace posilovacího účinku, které se využívají u osobních a nákladních automobilů; dále se věnuje způsobu přenosu dat pomocí CAN sběrnice mezi řídící jednotkou a hydrogenerátorem posilovače, který máme k dispozici. Na základě experimentu za použití vhodných senzorů vyjadřuje základní vztahy mezi rychlostí vozu, otáčkami motoru hydogenerátoru a kroutícím momentem na volantu.

This work deals with identification and modelling of electrohydraulic power steering, deals with method of data transmission between control unit and booster pump and on the basis of an experiment using appropriate sensors reflects the basic relationship between vehicle speed, engine speed and torque on the steering wheel.
Modelling and identification of hydraulic power steering
Keywords: Elektrohydraulický posilovač řízení; CAN; Electrohydraulic power steering; CAN