Posouzení stávající ekonomické situace společnosti a návrhy na její zlepšení - Brňa, Viktor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2025)
V diplomovej práci sú využité štatistické techniky a vybrané ukazovatele finančnej analýzy na posúdenie ekonomickej situácie podniku. V teoretickej časti je zahrnutý popis finančných ukazovateľov a štatistickej teórie. Pre objasnenie súčasnej ekonomickej situácie spoločnosti sú v analytickej časti vykonané výpočty finančných ukazovateľov, ktoré sú následne štatisticky analyzované. Následne je predostrený budúci vývoj ukazovateľov v najbližších rokoch, ktorý vychádza z vybraných modelov. Použitá je korelačná analýza, ktorá sa používa na skúmanie vzájomnej závislosti medzi vybranými ukazovateľmi v závere analytickej časti. Záverečná časť ponúka odporúčania na zlepšenie súčasného finančného a ekonomického stavu podniku.

The diploma thesis uses statistical techniques and selected indicators of financial analysis to assess the economic situation of the company. The theoretical part includes a description of financial indicators and statistical theory. To clarify the current economic situation of the company, calculations of financial indicators are performed in the analytical part, which are then statistically analyzed. Subsequently, the future development of indicators in the coming years, which is based on selected models, is presented. Correlation analysis is used, which is used to examine the interdependence between selected indicators at the end of the analytical part. The final part offers recommendations for improving the current financial and economic condition of the company.
Assessing Economic Situation of a Company and Proposals for Its Improvement
Keywords: finančné ukazovatele; štatistické metódy; časové rady; súvaha; korelačná analýza; výkaz zisku a strát; financial indicators; statistical methods; time series; balance sheet; correlation analysis; profit and loss account