Koncentrace jemných částic ve vnitřním prostředí budov - Turčina, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Otázke zdravia je venovaná veľká pozornosť. Zdravie človeka je však ovplyvnené najmä tým, čo sa do ľudského tela počas života dostáva. Preto je kladený dôraz prevažne na kvalitu vody, potravy, ovzdušia či celkovo prostredia, v ktorom ľudia žijú. Táto bakalárska práca je zameraná na problematiku jemných častíc vo vnútornom prostredí budov, v ktorom ľudia strávia väčšinu svojho života. Množstvo týchto častíc sa do okolitého ovzdušia dostáva z každodenných procesov, ktoré ľudia vykonávajú v domácnosti. Vysoká koncentrácia jemných častíc má za následok väčšiu pravdepodobnosť, že sa tieto častice dostanú do ľudského tela, kde následne môžu spôsobovať závažné zdravotné problémy. Teoretická časť pojednáva nielen o zložení, veľkosti a vplyve jemných častíc na životné prostredie, ale aj na techniky identifikácie a merania jemných častíc, či o metódach čistenia vnútorného ovzdušia. Praktická časť je zameraná na experimentálne meranie jemných častíc vo vnútornom prostredí budov počas každodenných činností, ako sú varenie, upratovanie či používanie niektorých zariadení. Výsledky merania dokázali, že najmä pri varení a pečení sa do vnútorného ovzdušia dostáva obrovské množstvo častíc, najmä častice PM1, ktorým zatiaľ nie je venovaná dostatočná pozornosť. A preto je dôležité nájsť vhodné opatrenia na elimináciu týchto častíc.

The issue of health is given a great deal of attention. However, human health is mainly affected by what enters the human body during life. Therefore, the emphasis is mainly on the quality of water, food, air or the overall environment in which people live. This bachelor thesis is focused on the issue of fine particles in the indoor environment of buildings, in which people spend most of their lives. Many of these particles enter the ambient air from the daily processes that people perform in the households. A high concentration of fine particles results in a greater probability of these particles entering the human body, where they can subsequently cause serious health problems. The theoretical part deals not only with the structure, size and impact of fine particles on the environment, but also on techniques for identification and measurement of fine particles, or methods of indoor air purification. The practical part is focused on the experimental measurement of fine particles in the indoor environment of buildings during everyday activities such as cooking, cleaning or using some equipment. The measurement results have shown that, especially during cooking and baking, a huge amount of particles enters the indoor air, especially PM1 particles, which have not yet received sufficient attention. Therefore, it is important to find suitable measures to eliminate these particles.
The concentration of fine particles in the indoor environment of buildings
Keywords: Koncentrácia; jemné častice; vnútorné prostredie budov; ovzdušie; zdravie; metódy merania častíc; domácnosť; varenie; upratovanie; Concentration; fine particles; indoor environment of buildings; air; health; methods of particle measurement; household; cooking; cleaning