Návrh asynchronního motoru pro kaskádní systém čerpání kapalin - Juchelka, Roman (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Tato práce se zabývá problematikou návrhu elektrického motoru pro přímý pohon kaskádního systému čerpání kapalin. Nejprve je vybrán vhodný typ motoru a některé jeho základní parametry. Zvolen byl 4 pólový třífázový asynchronní motor napájený střídavým napětím 3x400 V. Následně je proveden kompletní analytický návrh stroje s ohledem na všechny zadané požadavky. Navržený stroj je analyzován pomocí programů ANSYS Maxwell a RMxprt. Hlavním výstupem práce jsou rozměrové náčrtky motoru, které budou použity jako podklad pro výrobu prototypu.

This thesis deals with the design of electrical machine for direct drive of cascade liquid pumping system. At the beginning a suitable type of electrical machine and some of its basic parameters are selected. Finally, the 4 pole three phase induction machine powered by alternating voltage 3x400 V was chosen. After that complete design is made with respect to all specified requirements. The designed machine is analyzed with the use of ANSYS Maxwell and RMxprt software. The main outcome of the thesis are dimensional sketches of the engine that will be used as the basis for the production of the prototype.
Design of induction machine for cascade water pump system
Keywords: třífázový asynchronní motor; elektromagnetický návrh; analýza; Ansys; Maxwell; RMxprt; three phase induction machine; electromagnetic design; analysis; Ansys; Maxwell; RMxprt