Modelování na základně dat z archiválií - Wawreczka, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
Cílem této práce je vytvořit aplikaci, která zpracovává výsledky programu pro tvorbu genealogických modelů ze záznamů matrik a umožňuje uživateli tato data upravovat a vytvářet pomocí nich sociální modely. Aplikace je vytvořena v jazyce Java na platformě JavaFX. Velký důraz je v práci kladen také na uživatelskou přívětivost při zachování všech stávajících požadavků. Vytvořené řešení umožňuje uživateli generované rodokmeny zobrazit a upravovat pomocí uzamykání nebo rušení vazeb mezi osobami. U osob jsou zobrazeny případné chyby a nejasnosti, které jsou při tvorbě rodokmenu generovány. V rodokmenech lze vyhledávat a filtrovat na základě daných parametrů.

The aim of this work is to create an application that processes the results of program for creating genealogical models from records of register offices and allows a user to edit the data and to create social models using them. The application is created in Java on platform JavaFX. A great emphasis in this work is also placed on user friendliness while maintaining all existing requirements. The created solution allows a user to display generated family trees and to edit them by locking or breaking links between individuals. Possible errors and ambiguities that are generated while creating a family tree are displayed in person's details. In family trees a user can search and filter information based on the given parameters.
Modelling on Historical Data
Keywords: genealogie; tvorba rodokmenů; matriky; archiválie; sociální modely; Java; JavaFX; GUI; genealogy; creating of family tree; registries; archival materials; social models; Java; JavaFX; GUI