Studium vlastností alternativních elektroizolačních materiálů - Bannert, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem vlastností alternativních elektroizolačních materiálů používaných v elektrotechnickém průmyslu, konkrétně kapalin na bázi přírodních esterů a zejména jejich složek v podobě vyšších mastných kyselin a esterů. Práce je rozdělená na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se práce zabývá charakterizací rostlinných olejů, jejich složek a minerálních olejů, jejich srovnáním z pohledu elektrických a neelektrických vlastností a současným stavem využití rostlinných olejů a jejich složek v elektrotechnickém průmyslu. Dále pak rozborem metod diagnostiky těchto vlastností. V experimentální části byly u vybraných vzorků rostlinných olejů, jejich složek a vybraných vzorků minerálních olejů analyzovány elektrické a neelektrické vlastnosti hustota a dynamická viskozita a komplexní permitivita a její složky relativní permitivita a ztrátové číslo. Vyhodnocené výsledky jednotlivých skupin jsou porovnány mezi sebou.

This bachelor´s thesis is dealing with the study of alternative electrical insulating properties of the materials used in the electronics industry, particularly liquids based on natural esters and especially their constituents in the form of higher fatty acids and esters. The work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part deals with the characterization of vegetable oils, their constituents and mineral oils, their comparison in terms of electrical and non-electrical properties and current state of the use of vegetable oils and their constituents in the electronics industry. Further it’s dealing with analysis of diagnostic methods for these characteristics. In the experimental part were analyzed electrical and non-electrical properties of selected samples of vegetable oils, their constituents and mineral oils such as the density, the dynamic viscosity and the complex permittivity and its parts as relative permittivity and loss number. Evaluations of the results of each group are compared with each other.
Study of alternative electroinsulating liquids properties
Keywords: Rostlinné oleje; minerální oleje; syntetické oleje; biologicky odbouratelné kapaliny; přírodní estery; elektrické vlastnosti kapalin; neelektrické vlastnosti kapalin; hustota; dynamická viskozita; zdánlivá viskozita; komplexní permitivita; relativní permitivita; ztrátové číslo; ztrátový činitel; pyknometr; mohrovy vážky; viskozimetr; dutinový rezonátor; rýžový olej; superolein; kyselina olejová; methyl laurate; methyl stearate; methyl palmitate; ethyl linoleate; Trafo CZ-A; Trafo NA; HM 46 SYNT; Silikon oil M 350.; Vegetable oils; mineral oils; synthetic oils; biodegradable fluids; natural esters; electrical properties of fluids; non-electrical properties of liquids; density; dynamic viscosity; apparent viscosity; complex permittivity; relative permittivity; loss number; loss factor; pycnometer; Westphal balance; viscometer; cavity resonator; rice bran oil; superolein; oleic acid; methyl laurate; methyl stearate; methyl palmitate; ethyl linoleate; Trafo CZ-A; Trafo NA; HM 46 SYNT; Silicon oil M 350.