Měření průtokových charakteristik sacích a výfukových kanálů na profukovací stanici SF 260 - Školař, Karel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá experimentálními úpravami s cílem zvýšení plnící účinností spalovacího motoru. V práci je provedena rešerše na problematiku zabývající se zvýšení plnící účinnosti motoru. Zjištěné znalosti jsou experimentálně aplikovány na vybranou hlavu motoru. Pro ověření úprav na hlavě motoru bylo provedeno měření v laboratoří na profukovací stanici. V závěru byli porovnány a vyhodnoceny naměřené výsledky.

This Bachelor’s thesis deals with experimental modifications in order to increase the filling efficiency of the combustion engine. The thesis contains a search for issues dealing with increasing the filling efficiency of the engine. To verify the modifications on the cylinder head, measurements were performed in the laboratory at the flow bench. At the end, the measured results were compared and evaluated.
Flow characteristics measurement of intake and exhaust ports on SF 260 flowbench
Keywords: plnící účinnost; sací kanál; portování; hlava motoru; průtokové charakteristiky; ztrátový koeficient; profukovací stanice; filling efficiency; intake port; porting; cylinder head; flow characteristics; loss coefficient; flow bench