Simulace polymorfních obvodů na úrovni tranzistorů - Kropáček, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Tato práce se zabývá problematikou polymorfních obvodů, jejich simulací a zhodnocením dosažených výsledků. Je zde popsána technologie unipolárních  tranzistorů spolu s jednoduchým a názorným návodem pro modelování obvodů v programu OrCAD PSpice. Na závěr jsou uvedeny výsledky simulací pro základní typy hradel.

This Bachelor's thesis deals with polymorfic circuits their simulations and evaluations. It describes them unipolar transistors technology and a tool for modely and simulations of electronic circuits - OrCAD PSpice. Finally, the thesis present to results of polymorfic circuits simulations in different conditions.
Transistor-Level Simulations of Polymorphic Circuits
Keywords: Polymorfní obvod; unipolární tranzistor; OrCAD PSpice; simulace; Polymorfic circuit; unipolar transistors; OrCAD PSpice; simulation