Betony s vysokoteplotními popílky aktivovanými nanočásticemi. - Labaj, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2026)
Cílem této diplomové práce je shrnutí poznatků týkajících se snížení negativního dopadu vysoké dávky popílku v HVFA betonech pomocí nanotechnologií a následné experimentální ověření. Pro kompenzaci horších počátečních vlastností je možné použít aktivní nanočástice jako nanosilika nebo nanovápenec. Prvním krokem experimentu byla výroba stabilních disperzí nanočástic s využitím ultrazvukové homogenizace a UV/Vis spektroskopie. Vliv přítomnosti nanočástic na vlastnosti a chování cementových materiálů byl v dalších krocích ověřen na cementových pastách a maltách s 40 a 60 % popílku. Nejlepší varianta byla posléze použita k výrobě nanočásticemi modifikovaných HVFA betonů. Pozitivní vliv na počáteční vlastnosti i při minimální dávce poukazuje na možnou využitelnost nanočástic v technologii betonu. Důležitým přínosem práce jsou také nabyté znalosti vztahující se k chování nanočástic a nakládání s nimi.

The aim of this thesis is to summarize the knowledge regarding reduction of negative impact of high volumes of fly ash in HVFA concretes using nanotechnology and experimentally verify the findings. To compensate the inferior early-age properties, it is possible to use active nanoparticles, such as nanosilica or nanolimestone. The first step of the experiment was the production of stable nanoparticle’s dispersions using ultrasonic homogenization and UV/Vis spectroscopy. In subsequent steps the influence of nanoparticle’s presence on cementitious materials’ properties was verified on cement pastes and mortars with 40 a 60 % of fly ash. The best variant was then used to produce nano-modified HVFA concretes. Even at a minimum dose, the positive effect on early-age properties indicates the usefulness of nanoparticles in technology of concrete. An important contribution of this thesis is also the acquired knowledge related to the nanoparticle’s behavior and handling.
Concretes with high temperature fly ash activated by nanoparticles.
Keywords: nanočástice; HVFA beton; popílek; dispergace; nanosilika; nanovápenec; hydratace; nanoparticles; HVFA concrete; fly ash; dispergation; nanosilica; nanolimestone; hydration