Automatizace montáže kuličkových šroubů a matic - Kazda, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Diplomová práce je zaměřena na automatizaci montáže kuličkových šroubů a matic s využitím robotizovaných pracovišť. Hlavním cílem je analyzovat současné technologie v oblasti montážní automatizace, navrhnout efektivní řešení s využitím senzoriky a manipulačních mechanismů a ověřit jeho funkčnost pomocí simulačního softwaru Siemens Process Simulate. Řídící logika pracoviště je implementována v prostředí TIA Portal s využitím PLCSIM Advanced pro simulaci PLC. Práce se zaměřuje na optimalizaci montážního procesu, minimalizaci lidského zásahu a zvýšení efektivity výroby. Výstupem je simulační model pracoviště, který umožňuje analýzu proveditelnosti navrženého řešení a poskytuje doporučení pro další rozvoj automatizace montáže kuličkových šroubů a matic.

The thesis focuses on the automation of ball screw and nut assembly using robotic workstations. The main objective is to analyze current technologies in the field of assembly automation, to design an effective solution using sensors and manipulation mechanisms and to verify its functionality using Siemens Process Simulate simulation software. The workplace control logic is implemented in the TIA Portal environment using PLCSIM Advanced for PLC simulation. The work focuses on optimizing the assembly process, minimizing human intervention and increasing production efficiency. The output is a simulation model of the workplace, which enables the feasibility analysis of the proposed solution and provides recommendations for further development of the automation of ball screw and nut assembly.
Automation of assembly of ball screws and nuts
Keywords: kuličkový šroub; matice; TIA Portal; automatizace procesu; průmyslové roboty; virtuální zprovoznění; Process Simulate; PLC; rozhraní člověk – stroj; Ballscrew; Nut; TIA Portal; process automation; industrial robots; virtual commissioning; Process Simulate; PLC; Human-Machine interface