Modelování a řízení laboratorní soustavy nádrží - Paukner, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá sestavením modelu laboratorní soustavy nádrží a jeho následné verifikaci. Součástí práce bylo zajištění komunikace mezi soustavou a počítačem pomocí poskytnuté karty od National Instruments. Model nádrží byl vytvořen v prostřední Matlab Simulink. Ve stejném prostředí bylo provedeno i srovnání modelu s reálnými daty. Na základě sestaveného modelu byly navrženy regulátory. Regulátory byly mezi sebou porovnány dle integračního kvadratického kritéria. Nakonec byly regulátory otestovány na laboratorní soustavě nádrží.

This bachelor’s thesis deals with the construction of a model of a laboratory tank system and its subsequent verification. Part of the work was to ensure communication between the system and the computer using a card provided by National Instruments. The tank model was created in the Matlab Simulink environment. In the same environment, a comparison of the model with real data was also carried out. Based on the constructed model, controllers were designed. The controllers were compared with each other according to the integration quadratic criterion. Finally, the controllers were tested on a laboratory tank system.
Modelling and control of laboratory tank system
Keywords: matematické modelování; hydraulické systémy; simulace; regulace; gain scheduling; mathematical modeling; hydraulic systems; simulation; regulation; gain scheduling