Syntaktická analýza řízených gramatik - Šrajer, Roman (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Diplomová práce se zabývá řízenými gramatikami, jejich principem a vyjadřovacími schopnostmi vzhledem k Chomského klasi kaci jazyků. Více do detailů je probrána programovaná gramatika z hlediska různých typů nejlevějších derivací. V práci je prezentována varianta deterministické syntaktické analýzy programovaných gramatik, která pracuje podobně jako analýza LL(k) gramatik. Dále jsou představeny algoritmy pro převod maticových gramatik na programované bez změny vyjadřovací síly. Rovněž je prezentován mechanismus syntaktické analýzy regulárně řízených gramatik za pomocí programované gramatiky. Nakonec jsou prezentovány kooperující distribuované gramatiky s levě povolujícími gramatikami jako komponenty. Jejich syntaktická analýza je zajištěna buď deterministicky pomocí prediktivní tabulky nebo prohledáváním stavového prostoru.

This thesis studies regulated grammars, their fundamentals and expressing power regarding Chomsky hierarchy of languages. Programmed grammars are investigated in more depth considering a few types of leftmost derivations. A variant of deterministic syntax analysis of programmed grammars is introduced. This analysis works similarly as LL(k) parsing. Transformations of matrix grammars into programmed grammars without changing their expressing power are introduced. The syntax analysis by regularly controlled grammars partly using programmed grammars are presented. In the end, cooperating distributed grammars with left permitting grammars as components are mentioned. Their deterministic syntax analysis uses predictive table or exhaustive exploration of the whole state space.
Parsing of Regulated Grammars
Keywords: Syntaktická analýza; řízená gramatika; regulárně řízená gramatika; maticová gramatika; programovaná gramatika; gramatika s nahodilým kontextem; levě povolující gramatika; kooperující distribuovaná gramatika; jednoduchá programovaná gramatika; rozšířená jednoduchá programovaná gramatika; jednoduchá maticová gramatika; rozšířená jednoduchá maticová gramatika; jednoduchá regulárně řízená gramatika; jednoduchá levě povolující kooperující distribuovaná gramatika; kanonická derivace; Syntax analysis; regulated grammar; regularly controlled grammar; matrix grammar; programmed grammar; random context grammar; left permitting grammar; cooperating distributed grammar; simple programmed grammar; extended simple programmed grammar; simple matrix grammar; extended simple matrix grammar; simple regularly controlled grammar; simple left permitting cooperating distributed grammar; canonical derivation