Příprava vhodných aplikačních forem pro antimikrobiální látky - Krempaský, Kamil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2015)
Táto práca sa zameriava na štúdium antimikrobiálneho pôsobenia extraktov z vybraných bylín, následnú enkapsuláciu týchto extraktov a enkapsuláciu lyzozýmu. V teoretickej časti bola spracovaná literárna rešerš zaoberajúca sa problematikou prírodných antimikrobiálnych látok, na základe ktorej boli vybraté testované bylinky. Extrakty pripravené z paliny pravej (Artemisia absinthium), materinej dúšky (Thymus serpyllum), koreňa echinacey purpurovej (Echinacea purpurea), sladovky hladkoplodej (sladkého drievka) (Glycyrrhiza glabra), nechtíka lekárskeho (Calendula officinalis) a plodov rakytníka rašetliakového (Hippophae rhamnoides) boli najskôr charakterizované na obsah polyfenolov, flavonoidov a celkovú antioxidačnú aktivitu. Ďalej boli tieto extrakty enkapsulované do lipozómov a rovnako bol enkapsulovaný aj lyzozým. Následne bola sledovaná stabilita týchto častíc vo vodnom prostredí. Antimikrobiálna aktivita týchto látok v enkapsulovanom aj neenkapsulovanom stave bola testovaná na bakteriálnych kmeňoch Escherichia coli, Serratia marcescens, Bacillus subtilis a Micrococcus luteus, voči ktorým, väčšina vybraných extraktov vykazovala antimikrobiálnu aktivitu.

The main aim of this study is to determine antimicrobial activity of herbal extracts and also encapsulate these extracts and lysozyme to liposomes. The extracts were prepared from above ground part of wormwood (Artemisia absinthium), aerial part of breckland thyme (Thymus serpyllum), the root of purple coneflower (Echinacea purpurea), liquorice (Glycyrrhiza glabra), corolla of pot marigold (Calendula officinalis) and berries of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides). In all extracts antioxidant activity and the amount of total polyphenols and flavonoids was determined. All of these extracts and also lysozyme were used for encapsulation to liposomes. Prepared liposomes were then tested for their stability. Further, encapsulated as well as free extracts were tested for their antimicrobial activity on Escherichia coli, Serratia marcescens, Micrococcus luteus and Bacillus subtilis. Extract from Echinacea purpurea showed the highest antimicrobial activity.
Preparation of some application formula of antimicrobial substances
Keywords: Antimikrobiálne pôsobenie; bylinné extrakty; lyzozým; antioxidanty; polyfenoly; flavonoidy; lipozómy; Escherichia coli; Serratia marcescens; Micrococcus luteus; Bacillus subtilis; Antimicrobials; herbal extracts; lysozyme; antioxidants; polyphenols; flavonoids; liposomes; Escherichia coli; Serratia marcescens; Micrococcus luteus; Bacillus subtilis