Hra Portal pro Microsoft HoloLens - Bandik, Matej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2019)
Cieľom práce bolo vytvoriť adaptáciu počítačovej hry Portal pre zariadenie Microsoft HoloLens. Požadovaná aplikácia by mala demonštrovať koncept hry v reálnom prostredí. Ďalším dôležitým požiadavkom bolo užívateľa úplne oprostiť od použitia počítačového príslušenstva a presunúť rozhranie celej aplikácie do reálneho priestoru. Výsledkom je natívna aplikácia pre Universal Windows Platform, ktorá prevádza herné mechaniky a modely hry Portal z počítačového 2D prostredia do reálneho 3D priestoru. V jej hlavnej časti je užívateľ zasadený do role riešiteľa logických hádaniek, v ktorých využíva gestá na manipuláciu s hologramami či aktiváciu rôznych mechanik. Druhá časť užívateľovi sprístupňuje možnosť pretvárať reálne prostredie vkladaním virtuálnych objektov. Ich logickým usporiadaním môže vytvárať rôzne riešiteľné hádanky priamo v priestore, v ktorom sa nachádza. Vytvorená aplikácia efektívne využíva rozšírenú realitu a možnosti zariadenia Microsoft HoloLens na prezentáciu základného konceptu hry Portal.

Goal of this work is to create an adaptation of computer game Portal for device Microsoft HoloLens. Required application should be able to demonstrate concept of the game in real environment. Next important requirement was to move interface of whole application to real space. The result is native application for Universal Windows Platform, which converts game mechanics and models of game Portal from computer 2D space to real 3D space. In the main part, user is set to the role of an player of logical puzzles, in which he is using gestures for manipulating with holograms or activation of several mechanics. Second part opens possibility to recreate real space by inserting virtual objects. By their logical layout, user can create different solvable puzzles directly in space, in which he is located. Created application effectively uses augmented reality and possibilities of Microsoft HoloLens device for presentation of main concept of game Portal.
Portal Game for Microsoft HoloLens
Keywords: Microsoft HoloLens; rozšírená realita; zmiešaná realita; virtuálna realita; AR; VR; MR; Unity; hra; Portal; UWP; Microsoft HoloLens; augmented reality; mixed reality; virtual reality; AR; VR; MR; Unity; game; Portal; UWP