Grafický nástroj pro tvorbu a modifikaci grafů - Hynšt, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Tato práce se zabývá základy teorie grafů a grafovým přepisováním. V první části jsou popsány pojmy graf, grafové přepisovací systémy, grafová gramatika a algebraické přístupy ke grafovému přepisování. Další částí práce je implementace navržené aplikace, která slouží pro tvorbu, modifikaci a ukládání grafů a grafových přepisovacích systémů.

This paper deals with basics of the graph theory and graph rewriting. In the first part there is described a graph, graph rewriting systems, graph grammar and algebraic approach to the graph rewriting. In the second part of this paper there is analyzed an implementation of the designed aplication for creation, modification and saving graphs and graph rewrite systems.
Graphical Tool for Creation and Modification of Graphs
Keywords: graf; multigraf; grafové přepisování; grafové přepisovací pravidlo; grafový přepisovací systém; grafová gramatika; editor grafů; GraphML; JUNG; graph; multigraph; graph rewriting; graph rewrite rule; graph rewrite system; graph grammar; graph editor; GraphML; JUNG