Určení energetického potenciálu autonomního objektu a jeho využití - Dohnal, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Cílem bakalářské práce je stručné shrnutí možností získávání energie z lokálních dostupných zdrojů pro autonomní objekt a definice samotného pojmu - autonomní objekt. Práce se mj. zabývá stanovením potenciálů z různých zdrojů energie, možnostmi jejich realizace (z legislativního hlediska), návrhem postupu případně návrhů, jak získanou energií šetřit. Jelikož nám jde v autonomních objektech především o získávání tepelné a elektrické energie, je práce rozdělena právě na dvě hlavní podkapitoly, které se věnují stanovení potřebného množství dané energie, která by pokryla náš požadavek po ní. V další části je rozebrána stručně stavba Savoniova rotoru s generátorem, který si lze postavit doma. Jedná se o hybridní systém, jež se skládá ze solárního fotovoltaického panelu a samotné větrné turbíny s náležitými elektrickými zařízeními. Stavba Savoniova rotoru je zdokumentována v kapitole Přílohy, kde lze nalézt fotografie zobrazující fáze stavby. Nutno podotknout, že stavba není dokončena a že stanovení některých parametrů nebylo technicky nebo časově v domácích podmínkách možné. Takové měření by bylo zatíženo chybou. Jednotlivé problematiky jsou pak stručně vysvětleny a popsány, případně popsán postup, jakým lze postupovat v ideálním případě. V Závěru je stručně nastíněn postup při výpočtu ekonomické návratnosti metodou NPV (Net Present Value), která je často při rozhodování variant projektů používána.

The aim of this bachelor´s thesis is to refer briefly about possibilities of obtaining energy from locally available resources for autonomous object and the definition of the term – an autonomous object. This bachelor´s thesis mentions processes how to gain energy from different sources, possibilities of their implementation (from a legislative perspective) or suggestions on how to save gained energy. We are concerned in the autonomous objects primarily and in the acquisition of heat and electrical energy, so the thesis is also divided into two main subsections dedicated to determining the required amount of the energy that would cover our demand for it. The next section briefly discusses the construction of Savonius wind turbine generator which we can build ourselves. This is a hybrid system that consists of a solar photovoltaic panel and the wind turbine with the appropriate electrical devices. Construction of Savonius wind turbine is documented in the chapter Appendix, where you can find photographs showing construction phases. It should be noted that the construction is not completed and the determination of some parameters were not possible technically at home. These measurements would be flawed. Individual issues are then briefly explained and described how they would be in the ideal case. In conclusion, the procedure for calculating is outlined by the method called NPV (Net Present Value), which is often used.
Determination of the energy potential of autonomous object and its use
Keywords: Autonomní objekt; Savoniův rotor; energetický potenciál; Autonomous object; Savonius rotor; energy potential