Ovládání desktopu pomocí senzoru Kinect - Czompál, Zsolt (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2012)
Cílem této diplomové práce bylo vytvořit uživatelské rozhraní, které umožní ovládat počítač pomocí hlasových povelů, statických póz a dynamických gest. Obsahuje implementaci přirozeného uživatelského rozhraní, které emuluje funkci klávesnice a myši. Na rozpoznávání a sledování uživatele v prostoru je v této práci použit senzor Kinect. Pro implementaci jsem zvolil platformu Windows, použitý vývojový nástroj je Kinect for Windows SDK s použitím programovacího jazyka C#. Při implementaci a testování rozhraní byl použit senzor Kinect for Xbox 360. Výsledkem práce je přirozené uživatelské rozhraní, které umožní ovládat desktopové aplikace bez použití klávesnice a myši, a je pro uživatele pohodlné a přívětivé.

The aim of this master's thesis was to create a user interface that allows controlling the PC using voice commands, static poses and dynamic gestures. It contains an implementation of a natural user interface that emulates the functionality of the keyboard and the mouse. In this thesis for detecting and tracking the user was used the sensor Kinect. For implementation I have chosen platform Windows and the Kinect for Windows SDK with programming language C#. During the implementation and testing of the interface, sensor Kinect for Xbox 360 was used. The result of this master's thesis is a natural user interface that allows controlling desktop applications without using keyboard or mouse, and that is comfortable and user-friendly.
Kinect-Based Desktop Controller
Keywords: KinectDesktop; přirozené uživatelské rozhraní; NUI; póza; gesto; Kinect; Kinect for Windows SDK; KinectDesktop; natural user interface; NUI; pose; gesture; Kinect; Kinect for Windows SDK