Vícegenerační rodinný dům s provozovnou - Janečková, Andrea (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a zhotovením projektové dokumentace pro vícegenerační rodinný dům s provozovnou, který se nachází v Nových Sadech u Velké Bíteše. Vícegenerační rodinný dům je navržený jako dvoupodlažní objekt s částečným podsklepením, zastřešený valbovou střechou. V objektu je také navržena garáž pro dvě parkovací stání, která je zastřešená plochou střechou. Obě nadzemní podlaží jsou využívány jako bytové jednotky. První nadzemní podlaží je pro 2členou rodinu a druhé nadzemní podlaží je navrženo až pro 5členou rodinu. Pro přínos vyhovujících prostor je zde navržena projektová kancelář. Vchod do domu i do provozovny je situován na severovýchodní stranu, kde se také nachází garáž. Před vchody do domu jsou umístěna i dvě parkovací stání pro potencionální zákazníky. Obytná část objektu je situována na jihozápadní a jihovýchodní stranu. Projekční kancelář je orientována na severovýchodní a jihovýchodní stranu. Pozemek vybraný pro tento objekt je rovinatý, umístěn v zastavěném území s rodinnými domy uprostřed vesnice Nové Sady. Vstupy do objektu jsou navrženy jako bezbariérové. Obvodové stěny v suterénu jsou z betonových tvarovek zalité betonem. Na obvodové stěny nadzemních podlaží jsou použity keramické tvárnice Porotherm. Stropní konstrukce jsou navrženy ze systému Porotherm Miako. Střecha nad garáží je navržena jako jednoplášťová plochá nepochůzná střecha a nad 2.NP je valbová střecha ve tvaru L.

This bachelor's thesis deals with the proposal and preparation of project documentation for a multi-generation family house with business premises, which is located in Nové Sady near Velká Bíteš. The multi-generation family house is designed as a double-storey building with a partial basement, covered with a hip roof. The building also has a garage for two parking spaces, which is covered by a flat roof. Both floors are used as residential units. The first floor is for a family of two, and the second floor is designed for a family of five. A project office is designed for the benefit of suitable premises. The entrance to the house and the business premises are situated on the northeast side, where there is also a garage. In front of the entrances to the house, there are two parking spaces for potential customers. The residential part of the building is situated on the southwest and southeast side. The project office is oriented to the northeast and southeast side. The plot selected for this building is flat, located in a built-up area with family houses in the middle of the village of Nové Sady. The entrances to the building are designed as wheelchair accessible.
Two-generation family house with business premises
Keywords: Vícegenerační rodinný dům s provozovnou; rodinný dům; projekční kancelář; nadzemní podlaží; valbová střecha; jednoplášťová střecha; konstrukční systém Porotherm; Multi-generation family house with establishment; family house; project office; above ground floor; sloping roof; flat roof; construction system of Porotherm