Testování GUI pomocí bitmapových vzorů a rozpoznávání textu v jazyce Python - Špirka, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Táto práca sa zaoberá testovaním grafických používateľských rozhraní pomocou bitmapových vzorov a rozpoznávania textu v jazyku Python. Cieľom práce je navrhnúť a implementovať modulárne a rozšíriteľné riešenie pre testovanie desktopových aplikácií, ktoré umožní automatizované overovanie vizuálnych prvkov a textového obsahu. Súčasťou je aj používateľské rozhranie pre jednoduché nastavenie testovacích parametrov a sledovanie výsledkov testov. Implementované riešenie je analyzované na základe reálnych prípadov použitia a zhodnotené z hľadiska jeho efektivity a možností ďalšieho rozšírenia.

This thesis focuses on testing graphical user interfaces using bitmap patterns and text recognition in Python. The aim of the thesis is to design and implement a modular and extensible solution for testing desktop applications, enabling the automated verification of visual elements and textual content. The solution also includes a user interface for easy configuration of testing parameters and monitoring of test results. The implemented solution is analyzed based on real-world use cases and evaluated in terms of its efficiency and potential for further extension.
Testing GUI using Bitmap Patterns and Text Recognition in Python
Keywords: testovanie; grafické používateľské rozhrania; python; rozpoznávanie textu; bitmapové vzory; automatizácia testovania; desktopové aplikácie; overovanie vizuálnych prvkov; pixel; porovnávanie obrázkov; štrukturálna podobnosť; perceptuálna podobnosť; aliasy; zakázané oblasti; vizualizácia rozdielov; interaktívne rozhranie; porovnanie textového výstupu; testovanie GUI; vizuálne regresné testovanie; testing; graphical user interfaces; Python; text recognition; bitmap patterns; test automation; desktop applications; visual element verification; pixel; image comparison; structural similarity; perceptual similarity; aliases; forbidden regions; difference visualization; interactive interface; text output comparison; GUI testing; visual regression testing