Poruchy soukolí - Paška, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá ozubenými soukolími. V první části je detailně rozebráno rozdělení jednotlivých typů ozubení. Ve druhé části je popsán podrobný přehled možných poruch ozubení, včetně jejich příčin a projevů, případně jak je možné docílit jejich nápravy. Závěrečná část práce je věnována technickému experimentu, který má za cíl provést vibrodiagnostiku převodového ústrojí, jež je testováno na zkušebním stavu. Naměřená data byla následně zpracována pomocí komerčně dostupného softwaru, přičemž vibrace převodovky byly zaznamenány, nejprve na začátku měření, kdy ozubení bylo bez poškození a následně na konci životnostního testu, kdy bylo známo, že jde o stav s poškozenými zuby.

This bachelor thesis is focused on gears. The first part of the thesis informs about the sorting of each type of gears. In the second part, there is a detailed overview of possible gears failures, including their causes, manifestation and their potential solutions for correction. The last part of the thesis handles technical experiment, which aims to performance of vibrodiagnostic of the gear system, tested on the test state. Measured data were subsequently processed by commercially accessible software, where the vibrations of transmission were recorded – firstly at the beginning of measuring when the gears were without damage and afterwards at the end of testing, when the state of damaged teeth was detected.
Gear failures
Keywords: ozubení; porucha; ozubené kolo; vibrace; gearing; failure; gear; vibration