Analyzátor protokolu DMX512 pro osobní počítač - Brouček, Vilém (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a konstrukcí převodníku USB–DMX512. V práci je podrobně popsána funkce protokolu DMX512, zejména struktura jeho signálu a fyzické vrstvy. Dále jsou diskutovány možnosti analýzy signálu, je vybrán vhodný mikrokontrolér a vytvořen návrh převodníku. V práci je zařízení zkonstruováno, jsou vysvětleny jeho funkce, vysvětlen výběr součástek a princip návrhu desky plošných spojů. Zároveň je zařízení popsáno z uživatelského hlediska, zmiňují se možná vylepšení pro další verze. Práce se věnuje také návrhu kódu pro mikrokontrolér STM32, zejména tvorbě vlastních knihoven k analýze a generování signálu. Podobně je zaměřena na tvorbu aplikace pro osobní počítač, zdůvodňuje volbu programovacího jazyka C# a popisuje objektově orientované členění kódu, včetně vlastních knihoven pro generování signálu DMX512 a příjem dat z analyzátoru. Výstupem práce je funkční analyzátor DMX512, který tento signál dokáže přijímat i odesílat, zobrazuje jeho hodnoty a umožňuje propojení s PC pomocí vytvořené aplikace.

This bachelor thesis consists of designing and assembling an USB–DMX512 analyzer. It contains detailed information about the protocol itself, particularly the structure of the signal and its physical layer. It discusses options for analyzing the signal, chooses an appropriate microcontroller unit and provides a draft of a hardware for the controler. The thesis describes the assembled analyzer, explains its functions, the selection of components, and the principles of PCB design. It also explains the usage of the device and its potential future upgrades. The thesis provides a description of the code for the STM32 microcontroller and the custom-made libraries used for the DMX512 packet analysis and creation. It then familiarizes the reader with the code of the personal computer application, the reasons for choosing C# as the main programming language, and explains the structure of the object-oriented code, along with the custom-made libraries for DMX512 packet generation and analysis of the received data. The result of the thesis is a working DMX512 analyzer, which can receive and transmit the signal, display transmitted data, and connect to a PC via the developed software.
DMX 512 protocol analyzer for personal computer
Keywords: Analyzátor; C#; DMX512; jevištní osvětlení; řízení scénické techniky; STM32; světelná technika; WPF; Analyzer; C#; DMX512; lighting technology; stage lightning; stage lighting control; STM32; WPF