Antimikrobiální látky rostlin a jejich využití v přípravcích proti akné - Alexová, Adéla (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2019)
Cílem bakalářské práce je stanovení vybraných aktivních látek z různého rostlinného materiálu a možnost jejich aplikace do kosmetického výrobku určeného proti akné. V teoretické části je vypracovaný přehled aktivních látek, včetně jejich účinků v kosmetických přípravcích. Dále je práce zaměřena na charakteristiku vybraných druhů rostlin, mechanismy antimikrobiálních účinků, vznik a léčbu akné. V rámci experimentální části této práce jsou charakterizovány extrakty z vybraných druhů rostlin, konkrétně květy levandule lékařské, heřmánku pravého, měsíčku lékařského a hřebíčkovce kořenného, nať šalvěje lékařské a listy rozmarýnu lékařského. Extrakty jsou testovány na obsah biologicky aktivních látek, antioxidační a antimikrobiální aktivity. Rostlinné extrakty jsou také testovány v různých směsích. Extrakty a směsi jsou zapracovány do receptur kosmetických výrobků proti akné. Je sledován jejich inhibiční účinek proti Propionibacterium acnes, způsobující akné a také proti zástupcům G+, G- a kvasince - Micrococcus luteus, Escherichia coli a Candida glabrata. Ze zjištěných výsledků vyplývá, že nejvhodnější je používat micelární vodu, případně pleťová mléka. Kosmetické výrobky obsahující hřebíček, heřmánek a rozmarýn mají největší množství účinných látek. U kosmetických výrobků je celkový účinek aktivních látek nižší, než u 100% extraktů.

The aim of the bachelor thesis is a determination of selected active substances of various plants and their possible application in cosmetic products for acne. In the theoretical part, an inventory of active substances including their effects in cosmetic products has been developed. Furthermore, the work is focused on characteristics of certain types of plants, mechanisms of antimicrobial effects and the emergence and treatment of acne. In the experimental part of this work the contents of biologically active substances, antioxidant and antimicrobial activity in extracts from selected plant species are characterized, namely from flowers of Levandula angustifolia, Matricaria chamomilla, Calendula officinalis, Syzygium aromaticum, leaves of Salvia officinalis and leaves of Rosmarinus officinalis. The plant extracts are also tested in different mixtures. Plant extracts and mixtures are incorporated into a recipe of acne cosmetic products. Their inhibitory effect against Propionibacterium acnes which causes acne and against representatives G+, G- and yeast Micrococcus luteus, Escherichia coli and Candida glabrata is observed. From the results it is clear that the best products against acne are micellar water and possibly skin lotion. The biggest amount of active substances is in cosmetic products which contain Matricaria, Syzygium and Rosmarinus. Overall effect of active substances is lower in cosmetic products than in 100% extracts.
Antimicrobial substances from plants and their application in acne preparations
Keywords: Antimikrobiální látky; aktivní látky; akné; kosmetika; Propionibacterium acnes; Antimicrobials substances; active substances; acne; cosmetics; Propionibacterium acnes