Pokročilé technologie ve stavebnictví - Janás, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2019)
Předmětem diplomové práce Pokročilé technologie ve stavebnictví je provést analýzu možností v oblasti pokročilých technologií ve stavebnictví. Teoretická část je zaměřena převážně na moderní systémové bednění z kompozitního materiálu, dále také na technologii aditivní výroby a technologii virtualizace. V praktické části je simulován návrh bednění na projektu rodinném domu. Návrh je zpracován jednak na inovativní kompozitní bednění, tak na bednící systém, který je v současné době nejčastěji využíván. Práce je zaměřena na analyzování rozdílných nákladů a efektivnost nasazeného bednění.

The main goal of the diploma thesis Advanced technology in construction industry is to create analysis of possibilities in the area of advanced technologies in the construction industry. Theoretical part is focused mainly on modern system formwork from composite material, on the technology of additive production and technology virtualization. In the practical part there is formwork for the family house designed. The design is made for innovative composite formwork and also for the formwork usually used in construction industry. The thesis is focused on analysis of different costs and effectiveness of used formwork.
Advanced technology in construction industry
Keywords: pokročilá technologie; obrátkový materiál; kompozitní bednění; ocelové bednění; pronájem bednění; aditivní výroba; virtualizace; advanced technology; revolving material; composite formwork; steel formwork; rent formwork; additive production; virtualization