Porovnávání významných bodů pro detekci objektů v obraze - Trávníček, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Tato práce se týká oboru počítačového vidění. Konkrétně se věnuje extrakci významných bodů z obrazu jako prostředek pro srovnání obrazů a vyhledávání objektů. Jsou zde zmíněny 4 metody, které jsou porovnávány z hlediska účinnosti a využití. Jako hlavní algoritmy jsou zde zmíněny SIFT a SURF, které jsou v poslední době nejčastěji využívané. Jsou zde popsány taky metody popisu významných bodů a jejich porovnávání. Jsou zde vloženy testovací obrazy pro primární testování implementovaného algoritmu. Nakonec je popsána implementace metody SURF a je otestována z hlediska několika nejvýznamnějších parametrů.

This paper is concerned in branch of computer vision. Methods for extracting feature points are presented as tools for image comparison and finding objects in images. Four methods are metioned which are compared with respect to their effectiveness and utilization. Algorythms SIFT and SURF are described as a state-of-the-arts. This paper also mentions methods for describing feature points and their comparison. Testing images are inserted as a tool for first testing of implemented algorythm. Finally, the implemented method SURF is described and tested with respect to several most relevant parameters.
Image objects detection based on the feature points matching
Keywords: Počítačové vidění; detekce významných bodů v obraze; SIFT; SURF; porovnávání obrazů; testovací obrazy pro detektory významných bodů; porovnání medicínských obrazů; fundus kamera; Computer vision; feature point detection; SIFT; SURF; image comparison; feature point testing images; comparsion of medical images; fundus camera