Zajištění QoS v rozsáhlých sítích - Koblížek, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Bakalářská práce se zabývá řízením provozu v počítačových sítích založených na protokolu TCP/IP. Cílem je řídit pakety tak, aby se síťový provoz provoz choval předvídatelně podle našich pravidel. K tomuto řízení použijeme pouze volně dostupný software – vybrané řešení je založeno na operačním systému FreeBSD, paketovém firewallu PF a frontovacím frameworkem ALTQ. Součástí práce jsou příklady nastavení tohoto frontování, včetně plných verzí skriptů, které jsou v elektronické příloze. Tato závěrečná práce byla zpracována v rámci vědeckovýzkumného záměru MSM0021630529 Inteligentní systémy v automatizaci.

This bachelor thesis is inquire into direct traffic in computer network based on TCP/IP protocol. In the finish we can direct packets, that network traffic will behave by our rules. We will use only free software for this solution – this solution is based on FreeBSD system, PF packet firewall and queue framework ALTQ. Part of this thesis make examples queuing include fullversion scripts that are in elektronic appendix. The thesis was developed in research project MSM 0021630529 Intelligent Systems in Automation.
Quality of Services in WAN
Keywords: HFSC; BSD; ALTQ; shaping; řízení provozu; QoS; HFSC; BSD; ALTQ; shaping; traffic control; QoS