Výzkum vlastností materiálů pro použití ve vysokoteplotním solárním tepelně-akumulačním zásobníku - Šot, František (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Používání tepelných akumulačních zásobníků energie využívající jak změnu fáze materiálu, tak i tepelnou vodivost materiálů se jeví jako efektivní cesta pro ukládání tepelné energie s výhodami spočívajícími v akumulaci jejich vysokých objemů. Metody založené na fázových změnách materiálů jsou používané v latentních termálních zásobníkových systémech. Metody využívající ukládání tepelné energie, díky materiálovým akumulačním vlastnostem, se uplatňují v zásobníkových systémech senzibilních. V uplynulém desetiletí se oba tyto principy rozšířily pro chlazení a ohřev ve stavebnictví. Existuje celá řada systémů, které pracují v širokém rozsahu teplot, používané v různých aplikacích stavebního inženýrství. Tato práce je zaměřena na průzkum materiálů vhodných pro realizaci senzibilních termálních zásobníkových systémů, pracujících na principu ukládání solární energie.

The use of thermal storage energy, using phase change materials appears to be an effective way to store thermal energy storage with the benefits of the high amount of energy while maintaining isothermal nature of the process. PCM methods are used in latent thermal storage systems for heat pumps, as well as in solar engineering or for temperature control in spacecraft. The past decade has extended these principles for cooling and heating in the building. There are a number of PCM systems, which operate over a wide temperature range, are used in various applications. This document includes a brief overview of the development and analysis of available thermal storage working mainly on the principle of PCM.
Material properties research for use in high-temperature solar thermal storage tank
Keywords: Latentní zásobník; senzibilní zásobník; ostrovní systém; objemová hmotnost; tepelná vodivost; měrná tepelná kapacita; objemová tepelná kapacita; žáruvzdorný beton; žárobetony hlinitanové; vysoce hlinitý beton; žárobeton portlandský; cement; hlinitanový cement; pojivo; kamenivo; topný drát; horký drát; horká deska; tepelná pohoda; tepelná bilance; akumulační zásobník.; Latent heat storage; sensible heat storage; island system; density; the thermal conductivity; specific thermal capacity; volumetric heat capacity; refractory concrete; aluminous refractory concrete; high alumina cement; Portland concrete; concrete; aluminous cement; binder; aggregate; fuel wire; hot wire; hot plate; hot well-being; heat balance; storage container.