Mapa okolí jeskyně Výpustek - severní část - Sánthová, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Cílem diplomové práce je vyhotovení mapy okolí jeskyně Výpustek tak, aby bylo možné doplnit již existující mapové dokumenty vypracované studenty VUT v Brně a spojit je do jednoho celku pokrývající terén nad jeskyní. Práce začala vybudováním vlastního bodového pole v lokalitě pomocí polygonových pořadů s následným podrobným měřením. Výstupem je polohopisné a výškopisné zaměření zadané lokality vyjádřené jak číselnými hodnotami, tak grafickým znázorněním. Dalším úkolem bylo zaměření a vykreslení několika profilů v hlavních chodbách a dómech jeskyně za účelem znázornění vztahů mezi podzemím a povrchem. K měření byla využita již dříve vybudovaná měřická síť uvnitř jeskyně.

The aim of this thesis is to create map of cave Výpustek surrounding enviroment. It is going to be complementary map documentation to existing map documentation made by the other students of VUT Brno. These documentations will be joined together and create one relief covering terain above the cave. The work began with building our own traverse and measuring detailed points. The result is topographical and hypsographical determination of the locality expressed numerically and topographically too. Another task was to measure and represent some profiles of main halls and passages of the cave. Intention is to connect underground space with the surface. Surveying network of points built previously inside the cave was used for measurements.
Map of the Vypustek Cave Surroundings - northern part
Keywords: jeskyně; reliéf; polygonový pořad; měřické body; polohopis; výškopis; vrstevnice; digitální model; profily; tachymetrie; GPS; cave; relief; traverse; measuring points; planimetry; altimetry; contour lines; digital model; profiles; tacheometry; GPS