Měření směrových charakteristik antén - Drdla, Karel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Cílem této práce je vytvoření automatizovaného pracoviště pro měření směrových charakteristik antén, které obsahuje měřící přístroj R&S ESCS 30. Konečným výsledkem je pak Software Pro Měření anténních parametrů označený SFMAP.EXE. Tento program řídí celý měřící proces podle zadaných požadavků uživatelem, sbírá naměřené hodnoty od R&S ESCS 30 a dokáže spočítat velikost vyzařovacího úhlu antény. Zároveň i dokáže nastavovat některé parametry měřícího přístroje a také řídí rotaci točny, na které je umístěna měřená anténa. Aby program byl schopen točnu ovládat, byl v rámci projektu vyvinut ovládací prvek na bázi obvodu FT232BL od firmy FTDI, pomocí kterého je pak možné točnu ovládat přes rozhraní USB. Toto řešení umožňuje použít jakýkoliv počítač nebo notebook, protože jsou všechny standartně vybavovány USB rozhraním.

The aim of my diploma thesis is to produce an automated workplace for an antenna radiation pattern measurement with the R&S ESCS 30 measurement device. The result is a program named SFMAP.EXE. The measurement process is controlled by this program according to user defined parameters. The program collects the R&S ESCS 30 measured values and can evaluate the radiation angle values of the antenna. It can set up some parameters of the measurement device and controls the rotation of the turn-table, where the measured antenna is positioned. The controlling device based on FT232BL circuit was developed to capacitate the program to control the turn-table. With created program the turn-table can be controlled over the USB interface. This solution allows using any PC or notebook because of its standard equipment - the USB interface.
Measurement of antenna radiation pattern
Keywords: funkce záření; šířka hlavního laloku; vybavení pracoviště; program SFMAP; oživení ovladače; function radiation; latitude main lobe; working place equipment; programme SFMAP; resurgence drivers